Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który rozpoczął się na początku XX w., produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto nagminnie nasycać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednak razem z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wytworzonych z eko żywności.
Żywność eko – z upraw nie wykorzystujących chemicznych pestycydów i nawozów
Żeby dany wyrób dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko oraz przetwory z niej sporządzone muszą pozyskać stosowne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytucje. Podstawową jednak właściwością spożywczych produktów eko jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce uprawiano z zachowaniem najważniejszych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin mogących mieć negatywny wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe bądź wywołują zakwaszenie gleby, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych pszczół. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Kupujesz żywność ekologiczną? Czytaj wnikliwie informacje na opakowaniu
Żywność eko podlega ciągłemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także w trakcie przechowywania i transportu. Co istotne, jeśli produkt spełnia kryteria, jego producent nie licząc standardowych informacji m.in. o możliwych alergenach, wadze netto, kraju produkcji składników, temperaturze składowania i terminie trwałości, musi też obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc kształt liścia ułożony z gwiazd. Szukając żywności eko trzeba więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie sklepu informację o posiadanych certyfikatach.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]