Znajdź różową sól himalajską na superbutelki.pl.
Składnikiem koniecznym do prawidłowego działania naszego organizmu jest sól. Jakie własności posiada różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (do 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, magnez czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i cynku
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]