Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do krokietów z mięsnym nadzieniem
Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego trochę słodki, a przy tym kwaskowy aromat sprawia, że bardzo dobrze dopełnia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają weń pierogi z grzybami, mięsem czy też kapustą, pozostali preferują w nim jajo na twardo, ziemniaki oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to znakomite danie na obiad, ale również apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z pieczarkami bądź drożdżówki z kapuścianym farszem.
Wypada podkreślić, iż barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także sporo żelaza, i z tego powodu zaleca się go anemikom. Jednak ze względu na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem najczęściej zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak
Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Niektórzy kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo zawiera więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować na własną rękę, lecz okres fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]