Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Jeśli chcesz kupić żurek, kliknij tu.

Obecnie z rzadka już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które kiedyś podawane były zwykle jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Gdy zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, aczkolwiek trzeba dobitnie zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego indywidualnych smaków. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów i jarzyn. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur gotowany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Zakwas na barszcz biały lub żurek można kupić

Preparacja zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest skomplikowane, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej znaleźć można wiele przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chęć np. na żur zaatakuje was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym ugotujemy wyborny biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]